За премахването на паметниците на комунистическия режим

На лъжата краката са къси.
Лъжата не трябва да се толерира.
Истината трябва винаги ясно да се казва.

Πремахването на паметника пред Националния дворец на културата е крайно закъсняло действие от страна на Столична община.  То трябва да бъде  продължено с преместването в музея на всички останали паметници в София, които възхваляват не само Съветската армия, но също така Българската комунистическа партия и партизанското движение в страната.

Рушащият се монумент пред НДК беше символ на желанието на българското общество по време на Прехода да скъса с комунистическото минало – игнорирайки го. Сега, почти три десетилетия след краха на диктатурата на БКП, премахването на паметника и бъдещото  възстановяване на Мемориалния комплекс на загиналите войници от I и VI Пехотен полк бележи нов момент в развитието на обществото ни – ясно осъзнаване на престъпленията на Режима на комунистическата партия и уважение към съдбата на хилядите българи, загинали по знайните и незнайни бойни полета - не в името на царската империалистическа политика, а в името на освобождението на своите сънародници, страдащи под властта на съседните държави.

Да, ще кажете, че този паметник не е нито на Съветската армия, нито на Българската комунистическа партия, но е факт, че именно БСП застава в негова защита. Той е един от последните останали символи на комунистическата диктатура в София.

И като стана дума за паметника на Съветската армия – убеден съм, че много скоро той ще последва съдбата на този пред НДК. И колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре. Факт е, че дори комунистите в България не са се загрижили за него – паметникът се руши от години.
Да, той трябва да бъде премахнат. Неговото място е в музея – да бъде символ на голямата лъжа, която се набиваше на българите в продължение на 45 години.

Не, Съветската армия не е освободителка. Благодарение на Съветската армия властта в България беше превзета от престъпниците, които унищожиха физически и психически българския политически, икономически и духовен елит. Престъпниците, които наложиха един тираничен режим в услуга на една чужда държава. Престъпниците, които предадоха българите в Македония. Престъпниците, които сътвориха Възродителния процес. Престъпниците, които си раздадоха куфарчетата с пари. Не, Съветската армия не ни е освободила, тя участваше в нашето заробване.

Паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат. Същото трябва да се случи с всички подобни паметници в страната. Без значение от тяхната художествена стойност. Без значение дали няколкостотин души, развяващи руски и съветски знамена, ще тъгуват за тях. Лъжата не заслужава паметници. Тя трябва да бъде разобличена. Да бъде разобличавана постоянно. Comments

 1. Темата е актуална. Декомпозирането на паметника на съветската армия на дневен ред. Тук има следните нелицеприятни подробности. Този паметник в Княжеската градина е сложен на мястото на красив паметник, възвеличаващ героите от Сръбска-Българската война през 1885 година. Не случайно всеядните сърби имат „лаф“ -"Да пием бяло кафе в центъра на София."- Това е тяхното мечтано култово място, маркирано със съветски монументи. Вярвам, че снимки на разрушеният паметник ще бъдат намерени. На новият възстановен паметник, трябва да има лъв и фигури насочени към Белград.
  Друг или следващ маркер на съветската окупация е стелата до плаж Република. Там за всеобщ ужас са докарани 200 трупа от Белград!? Премахването на този „Терафим“ е с висок приоритет. Относно последното, не бива да се забравя, че освобождението на цялата коминтерновска Югославия е насила, възложено на българската войска. Белград е пропагандно изключение. Според живи участници, най-отвратителна гавра е било т.н. „освобождаване“ на коминтерновска Македония, където веднага след изтеглянето на запад на българската войска, сърбите са започнали клане на българското население, а гърците изселване и други присъщи на тях и сърбите зверства. В замяна този „принос“, България губи Бяло море, Македония и Западните покрайнини.
  Както винаги, нещата са взаимно свързани. Днес когато образователната система налага убеждението, че при решаване на задачи, не е обезателно да се получи отговор, дълг на предишните поколения е да покажат, че не понеже има Альоша та той ни бил освободил. За по-първосигналните деца, този Альоша трябва да бъде закаран на 1000 километра на Север, където минава прекият път между бившите съюзници в Москва и Берлин.

  ReplyDelete
  Replies
  1. -Поздравления, не знаех...за Предишният ПАМЕТНИК , за който дано се намерят...потулени от УЖАС-а тогава Снимки, за да бъде Възстановен ! Струва си , да е Жив Човек, ДА НАУЧАВА ПОДОБНИ НОВИНИ !! Стискам Палци, да се открият Следи !!!

   Delete
 2. Човек и добре да живее, никога не е късно да стане за резил! Така са казали старите хора. В написаното има една основна грешка. Факт е, че този петокрил шестохуйник не е харесван от никой, поради неговата визия и недовършеност, а най-вече заради премахването на мемориалният военен паметник. Но сериозна грешка е мнението за премахване на паметника на съветската армия. Това е паметник, който напомня за жертвите дадени по времето на втората световна война. За нас руската армия е била освободителка няколко пъти и това няма как да се отрече. Ако не бяха загинали милионите хора в съпротивата срещу нациска Германия, повечето от нас изобщо нямаше да ни има....така, че позицията...дайте да рушим е доста тежка диагноза на психическото и душевното състояние на младият човек днес .... дайте да видим какво сте създали, пък тогава да имате позицията да искате нещо да бъде разрушено .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Колораден фашист, лекувай се в Русия!

   Delete
  2. -ТИ , ЧЕРВЕНА ГНИДО СИ ЗА РАЗСТРЕЛ , ТАКА ВИ Е ТРЕПАЛ Сталин, а ТУК СТЕ НА "Ясла", още безнаказани, че ви пазят...Гнусните ЧИФУТИ , Превзели Русия преди 100 години, а Насам Пъплите ПОСТОЯННО , РЪФАЙКИ Всеки път Свидна Българска Земя и Хора , в "съюз" с другия АГРЕСОР - Турция !

   Delete
 3. Човек и добре да живее, никога не е късно да стане за резил! Така са казали старите хора. В написаното има една основна грешка. Факт е, че този петокрил шестохуйник не е харесван от никой, поради неговата визия и недовършеност, а най-вече заради премахването на мемориалният военен паметник. Но сериозна грешка е мнението за премахване на паметника на съветската армия. Това е паметник, който напомня за жертвите дадени по времето на втората световна война. За нас руската армия е била освободителка няколко пъти и това няма как да се отрече. Ако не бяха загинали милионите хора в съпротивата срещу нациска Германия, повечето от нас изобщо нямаше да ни има....така, че позицията...дайте да рушим е доста тежка диагноза на психическото и душевното състояние на младият човек днес .... дайте да видим какво сте създали, пък тогава да имате позицията да искате нещо да бъде разрушено .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Нас руската и съветската армия са ни окупирали няколко пъти, като сме си платили пребогато и с злато и с кръвнина. Освен това именно СССР развърза ръчичките на нацистите да воюват на запад, за да може да "освободи" източна Полша, Литва, Латвия, Естония, Молдова и леко да се спъне в "освобождението" на Финландия.

   Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Истинското лице на Иван Гарванов

Другото лице на поета Яворов